Berita

 • 图片3.jpg


   Dalam tempoh cuti pendek ‘Lima Satu’, Bandar Qinzhou giat menjalankan pelbagai aktiviti perayaan, memainkan peranan pelancongan dengan sepenuhnya untuk mendorong penggunaan pasaran. Pasaran pelancongan berkembang dengan mantap dan teratur, seluruh kawasan bandar ini telah menyambut 1.135 juta orang pelancong dalam cuti 4 hari, meningkat 32.7% berbanding tempoh sama tahun lalu, mencapai penggunaan pelancongan sejumlah 417 juta yuan, meningkat 36.2% berbanding tempoh sama tahun lalu.
   “五一”小长假期间,钦州市积极开展各种节庆活动,充分发挥旅游拉动市场消费的作用,旅游市场平稳有序,假期4天全区市共接待游客113.5万人次,同比增长32.7%,实现旅游消费4.17亿元,同比增长36.2%。
   Keadaan penyambutan pelancong di tempat peranginan utama adalah seperti berikut, Gunung Wu Huang 12 300 orang, Tasik Langit Yuezhou 12 000 orang, Taman Teh Shi Zu Chan 13 300 orang, Gunung Liu Feng 11 000 orang, Gunung Yan Xia 2 000 orang, Taman Yuan Bo 20 000 orang, Jiu Bai Tong 12 000 orang, Ba Zhai Gou 46 000 orang, Ladang Cui Hu 18 000 orang, Kepulauan Long Men 15 000 orang, dan Teluk Sanniang 108 300 orang. Penggunaan pelancongan mencatat 11.326 bilion yuan.
   主要景区接待情况如下:五皇山1.23 万人次,越州天湖 1.2 万人次,石祖禅茶园1.33 万人次,六峰山1.1万人次,烟霞山0.2万人次,园博园2万人次,那雾山2.1万人次,九佰垌1.2万人次,八寨沟4.6万人次,翠湖田园1.8万人次,龙门群岛1.5万人次,三娘湾10.83万人次。实现旅游消费113.26亿元。

 • 图片4.jpg


   Baru-baru ini, dalam Zon Taman Perindustrian Li He Jiang Daerah Qinnan, Bandar Qinzhou, pekerja-pekerja Syarikat Pembuatan Dong Heng Guangxi Sdn. Bhd. yang khusus dalam anyaman plastik, dan lain-lain pengeluaran sedang menjalankan pemprosesan produk di garis pengeluaran.
   近日,在钦州市钦南区黎合江工业园区内,专业从事塑料编织等生产的广西东恒实业有限公司工人在生产线加工产品。
   Difahamkan bahawa, pada tahun ini Jabatan Kewangan dan Jabatan Cukai Daerah Qinnan giat mengukuhkan kesedaran perkhidmatan inisiatif terhadap perusahaan, mengaturkan kakitangan untuk menjalankan kegiatan penyelidikan di perusahaan dalam masa yang ditetapkan, melakukan kerja berkhidmat untuk perusahaan dengan baik, melaksanakan setiap dasar kewangan untuk membantu perkembangan perusahaan, mendapatkan sokongan dana kewangan daripada pihak atasan secara aktif supaya perusahaan dapat berkembang dengan kuat. Menurut statistik, pendapatan kewangan Daerah Qinnan pada musim pertama mencatat 259 juta yuan, meningkat 41.97% berbanding tempoh sama tahun lalu; Antaranya hasil belanjawan am mencatat 156 juta yuan, meningkat 43.24% berbanding tempoh sama tahun lalu; Pendapatan hasil cukai sebanyak 242 juta yuan, menempati 93.43% daripada pendapatan kewangan.
   据了解,今年以来钦南区财政、税务部门积极强化对企业的主动服务意识,定期组织人员深入企业开展调研活动,做好服务企业工作,落实各项财政扶持企业发展政策,积极争取上级财政资金支持企业发展壮大。据统计,钦南区第一季度累计实财政收入完成2.59亿元,同比增长41.97%;其中一般预算收入1.56亿元,同比增长43.24%;税收收入2.42亿元,占财政收入比重为93.43%。

 • 图片2.jpg


   Pada tahun ini, Daerah Pubei, Bandar Qinzhou berusaha penuh untuk mengoptimumkan perkhidmatan persekitaran perniagaan, fokus kepada perdagangan asing dan menggalakkan perdagangan dalam negeri, memperoleh keputusan cemerlang dalam peningkatan indikasi ekonomi perdagangan dalam dan luar negeri.
   今年以来,钦州市浦北县全力优化营商环境服务,抓外贸、促内贸,取得内外贸经济指标全线飘红的佳绩。
   Difahamkan daripada kastam bahawa, dari segi perdagangan asing, jumlah import dan eksport Daerah Pubei mencatat 90.43 juta yuan RMB pada suku pertama, meningkat 36.39% berbanding tempoh sama tahun lalu, mencapai 114.47% daripada tugas sasaran suku tahun, lima jenis barangan eksport utama iaitu sutera, bunga api, kraf anyaman, penyangkut kayu, dan produk elektronik semuanya menunjukkan status peningkatan berbanding tempoh sama tahun lalu; Dari segi perdagangan domestik pula, jumlah jualan komoditi industri borong seluruh daerah mencapai 282 juta yuan, meningkat 9.86% berbanding tempoh sama tahun lalu, melebihi 1.77 mata peratusan daripada sasaran yang dijangka; Manakala jumlah jualan komoditi industri runcit pula mencatat 1.870 bilion yuan, meningkat 22.31% berbanding tempoh sama tahun lalu, melebihi 6.31 mata peratusan daripada sasaran yang dijangka.
   从海关了解到,外贸方面,一季度浦北全县实现进出口总额9043万元人民币,同比增长36.39%,完成季度目标任务114.47%,缫丝、烟花、工艺编织、木衣架、电子产品五大类出口均呈同比增长态势;内贸方面,全县批发业商品销售额完成 2.82亿元,同比增长9.86%,超出预期目标1.77个百分点;零售业商品销售额完成18.70亿元,同比增长22.31%,超出预期目标6.31个百分点。

 • 图片1.jpg


   Pada hari kebelakangan ini, Qinzhou mengadakan upacara mula dan siap dibina bersama April tentang program besar, 62 buah program seperti pembinaan infrastruktur Kawasan Pembangunan Ekonomi Dan Teknologi Qinzhou Utara (fasa pertama) mula dan siap dibina bersama, jumlah pelaburan lebih kurang 10.65 bilion yuan, pelaburan tahunan dirancang lebih kurang 2.94 bilion yuan.
   近日,钦州市举行4月重大项目集中开竣工仪式,钦北经济技术开发区基础设施(一期)建设项目等62个项目集中开竣工,总投资约106.5亿元,年度计划投资约29.4亿元。
   Program besar yang mula dan siap dibina bersama kali ini merangkumi bidang seperti industri, infrastruktur, kehidupan harian masyarakat, perlindungan alam sekitar dan penjimatan sumber dan sebagainya. Antaranya, terdapat 38 buah program baru dimulakan seperti Pekan Digital Huawei Qinzhou, jumlah pelaburan 7.89 bilion yuan, pelaburan tahunan dirancang lebih kurang 2.57 bilion yuan; terdapat 24 buah program seperti fasa pertama Stesen Pengendalian Kontena Stesen Timur Pelabuhan Qinzhou(kawasan kerja Stesen Timur) telah siap dibina, jumlah pelaburan lebih kurang 2.76 bilion yuan, Pelaburan tahunan dirancang lebih kurang 370 juta yuan. Dengan siap pembinaan fasa pertama program Stesen Pengendalian Kontena Stesen Timur Pelabuhan Qinzhou(kawasan kerja Stesen Timur), masalah kunci “1 kilometer terakhir ” pengangkutan persambungan landasan kereta api dan laluan laut tentang kontena Teluk Utara akan diselesaikan, titik kunci pengangkutan persambungan landasan kereta api dan laluan laut yang laluan baru darat dan laut di Bahagian Barat akan dibuka, serta berfaedah bagi pembinaan laluan baru laut dan darat di Bahagian Barat.
   本次集中开竣工的重大项目涵盖工业、基础设施、社会民生、环保节能等领域。其中,钦州华为数字小镇等新开工项目38个,总投资约78.9亿元,年度计划投资约25.7亿元;钦州港东站集装箱办理站一期项目(东站作业区)等24个项目实现竣工,总投资约27.6亿元,年度计划投资约3.7亿元。而随着钦州港东站集装箱办理站一期项目(东站作业区)的竣工,将解决北部湾集装箱海铁联运“最后一公里”瓶颈问题,打通西部陆海新通道海铁联运关键节点,助力西部陆海新通道建设。

 • 图片2.jpg


   Pada hari kebelakangan ini, Datuk bandar Qinzhou Tan Pichuang menemui delegasi Persatuan Perdagangan Guangdong Argentina, berkomunikasi mesra dengan ketua Persatuan Guangdong Yu Yonghui dan ketua penyelia He Xiaomei dan lain-lain, berharap Persatuan ini akan berfungsi sebagai jambatan dengan lebih lanjut, memacu komunikasi dan kerjasama antara Argentina dengan Qinzhou, mendorong menang-menang kedua-dua pihak.
   近日,钦州市长谭丕创会见阿根廷粤商会代表团一行,与阿根廷粤商会会长余永辉、监事长何晓梅等进行友好交流,希望阿根廷粤商会进一步发挥桥梁作用,促进阿根廷与钦州之间的交流合作,推动双方互利共赢。
   Tan Pichuang mengucapkan selamat datang kepada delegasi Yu Yonghui. Beliau berkata, pelawatan atas jemputan kepada Argentina pada Ogos tahun lepas telah meninggalkan kesan yang mendalam kepadanya, pelawatan kembali pihak Argentina kali ini juga terasa mesra. Yu Yonghui yang merupakan Ketua Persatuan Perdagangan Guangdong Argentina berkata, Qinzhou sebagai bandar titik penting laluan baru laut dan darat Bahagian Barat “The Belt dan Road”, lokasinya unik, keunggulan lokasinya juga ketara, merupakan tempat pilihan pertama untuk dijadikan pangkalan pengolahan daging lembu dan memanjangkan rantai industri daging lembu Argentina ke China. Beliau berharap boleh mengambil peluang pelawatan kembali kali ini, eratkan komunikasi kedua-dua pihak, mendalamkan kerjasama pada bidang daging lembu, arak dan sebagainya, dapat menyumbang kepada penciptaan zaman baru hubungan China-Argentina bersama-sama.
   谭丕创对余永辉一行的到来表示欢迎。他说,去年8月应邀拜访的阿根廷之行令人印象深刻,此次阿根廷回访令人倍感亲切。阿根廷粤商会会长余永辉表示,钦州作为“一带一路”西部陆海新通道重要节点城市,地理位置独特,区位优势明显,是阿根廷在中国建设牛肉加工基地、延伸牛肉产业链条的首选之地。希望以此次回访为契机,密切双方交流,深化牛肉、酒类等领域合作,共同为开创中阿关系新时代贡献力量。

Hubungi Kami

Pejabat hal Ehwal luar negeri Bandar Qinzhou

Tel:0777-2825416(seksyen sekretariat)

Biro penggalakan pelaburan Bandar Qinzhou

Tel:0777-3688660

E-mail:qzzs123@163.com

Perkbidmatan

Qinzhou Perjalanan

 •  Kawasan Peranginan Ekologi Ladang Long Wu berjarak 10 km dari barat Pekan Lingshan, Bandar Qinzhou, te...

 •  Kawasan Pelancongan Ekologi Lembah Bunga Li terletak di Kampung Wan Yao, Jawatankuasa Kampung Xin Che...

 •  Takungan Pekan Fozi, Daerah Lingshan terletak di 14 km dari bahagian Timur Daerah Lingshan, mula dibin...

 •  Kawasan Pelancongan Ekologi Pertanian Tasik Deng Yang terletak di 4 km dari Timur Pekan Bolao, 200 m d...